Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

A digitális írástudás és a programozás alapjai kurzusok és workshopok nagyszerű lehetőséget nyújtanak erre. Van azonban néhány dolog amivel érdemes tisztában lennetek mielőtt belevágtok. Csakúgy, mint minden más új tudás és tapasztalat megszerzésekor, a programozás alapjainak tanulásakor is számos nehézségbe ütközhet gyermeked.
Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Ezekre érdemes előre felkészülni, hogy a lurkó könnyebben vegye az akadályokat. Alábbi cikkünk ebben segít.

Ha nincs megfelelő oktatási intézmény a közelben

Az legelső kihívás amivel találkozhattok, hogy nincs megfelelő iskola a településeteken, vagy annak közelében, ahol gyermeked megtanulhatná a programozás alapjait. Szerencsére ez ma már nem akadály. Vannak ugyanis olyan élő online kurzusok, amelyek a személyes tanfolyamokkal egyenértékű élményt és színvonalat képesek biztosítani a gyermekek számára. Az ezeken való részvételhez jellemzően elég egy laptop, vagy asztali számítógép stabil internetkapcsolattal, illetve egy webkamera és headset.

Túl nagy csoport

A programozás alapjainak tanulásakor problémás lehet, ha gyermeked olyan intézménybe jár, ahol túl nagy csoportlétszámmal oktatnak. Egy új tudás alapjainak elsajátításakor ugyanis kiemelt fontosságú, hogy a gyermek mindent megértsen és magabiztosan használja a tanultakat. Ha az oktatónak túl sok felé oszlik a figyelme, előfordulhat, hogy nem jut elég ideje arra, hogy megválaszolja gyermeked kérdéseit és odafigyeljen rá. Ettől akár rossz tapasztalat, vagy csalódás is érheti a kisdiákot, ami elveheti a kedvét a további tanulástól.

Nem az életkorának megfelelő tananyag

Felmerülhet a kérdés, hogy miért írasd be gyermeked egy programozás alapjai tanfolyamra amikor rendkívül sok - akár ingyenes anyag is - elérhető az interneten a témában. A válasz egyszerű: azért, mert nem mindegy, hogy milyen módszerekkel és milyen tananyaggal oktatják őt. Ha nem a megfelelő módon és körülmények között áll neki a tanulásnak, akkor a kezdeti lelkesedés bizony hamar alábbhagy. Fontos szempont az is, hogy az előre rögzített, egyoldalú online tanfolyamok esetén a gyermeknek nincs lehetősége kérdezni, ha elakad és visszajelzést sem kap a fejlődését illetően. Mindkettő elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy a gyermekednek jó élmény legyen a tanulás.

Problémás lehet az is, ha nem kifejezetten gyerekeknek szóló tanfolyamra iratod be. Ez esetben a gyermek túl “száraz tananyaggal” és a képességeit meghaladó, magas elvárásokkal szembesülhet, ami egyenes út ahhoz, hogy abbahagyja a tanulást.

A fenti okok miatt nagyon fontos a megfelelő oktatási intézmény kiválasztása, ahol a programozás alapjait a gyermek életkorának megfelelő játékos, illetve számukra érdekes módon tanítják képzett tanárok, élményalapú oktatással.

Nem egymásra épülő tananyag

A programozás alapjainak elsajátítása csak a kezdet, egy kis ízelítő a programozás világából. Ha gyermekednek elnyerik tetszését a tanultak, akkor bizonyára motivált lesz abban, hogy elmélyítse tudását és fejlessze képességeit. A továbblépés és fejlődés azonban nem minden iskolában lehetséges. Éppen ezért érdemes már a legelején olyan intézményt választani, ahol a tananyag és a kurzusok egymásra épülnek, így a gyermek folyamatosan lépésről-lépésre építheti programozói tudását és tapasztalatát.

Összegzés

A programozás alapjai kurzusok egyre népszerűbbek a gyermekek körében is. Annak érdekében, hogy a kisdiákok lelkesedése hosszú ideig kitartson, fontos szem előtt tartani a fentieket és körültekintően dönteni az oktatási intézményt illetően.

Kapcsolódó cikkek

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Ha gyermekedet érdeklik a számítógépek és a videójátékok, akkor talán már beszéltetek róla, hogy érdemes lenne jobban elmélyítenie a tudását a témában.

Utazás gyerekkel - tippek, ötletek

Családi nyaralás: autós utazás gyerekekkel

Hogyan szórakoztassuk gyermekeinket a hosszú kocsiban töltött órák alatt?

Mekkora méretű ágyneműre van szükség az óvodában?

Mekkora méretű ágyneműre van szükség az óvodában?

Nem vagy tisztában azzal, hogy mekkora méretű és milyen fajtájú ágyneműhuzatra van szükség az óvodában? Akkor mi most segítünk neked ebben!