Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

A digitális írástudás és a programozás alapjai kurzusok és workshopok nagyszerű lehetőséget nyújtanak erre. Van azonban néhány dolog amivel érdemes tisztában lennetek mielőtt belevágtok. Csakúgy, mint minden más új tudás és tapasztalat megszerzésekor, a programozás alapjainak tanulásakor is számos nehézségbe ütközhet gyermeked.
Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Ezekre érdemes előre felkészülni, hogy a lurkó könnyebben vegye az akadályokat. Alábbi cikkünk ebben segít.

Ha nincs megfelelő oktatási intézmény a közelben

Az legelső kihívás amivel találkozhattok, hogy nincs megfelelő iskola a településeteken, vagy annak közelében, ahol gyermeked megtanulhatná a programozás alapjait. Szerencsére ez ma már nem akadály. Vannak ugyanis olyan élő online kurzusok, amelyek a személyes tanfolyamokkal egyenértékű élményt és színvonalat képesek biztosítani a gyermekek számára. Az ezeken való részvételhez jellemzően elég egy laptop, vagy asztali számítógép stabil internetkapcsolattal, illetve egy webkamera és headset.

Túl nagy csoport

A programozás alapjainak tanulásakor problémás lehet, ha gyermeked olyan intézménybe jár, ahol túl nagy csoportlétszámmal oktatnak. Egy új tudás alapjainak elsajátításakor ugyanis kiemelt fontosságú, hogy a gyermek mindent megértsen és magabiztosan használja a tanultakat. Ha az oktatónak túl sok felé oszlik a figyelme, előfordulhat, hogy nem jut elég ideje arra, hogy megválaszolja gyermeked kérdéseit és odafigyeljen rá. Ettől akár rossz tapasztalat, vagy csalódás is érheti a kisdiákot, ami elveheti a kedvét a további tanulástól.

Nem az életkorának megfelelő tananyag

Felmerülhet a kérdés, hogy miért írasd be gyermeked egy programozás alapjai tanfolyamra amikor rendkívül sok - akár ingyenes anyag is - elérhető az interneten a témában. A válasz egyszerű: azért, mert nem mindegy, hogy milyen módszerekkel és milyen tananyaggal oktatják őt. Ha nem a megfelelő módon és körülmények között áll neki a tanulásnak, akkor a kezdeti lelkesedés bizony hamar alábbhagy. Fontos szempont az is, hogy az előre rögzített, egyoldalú online tanfolyamok esetén a gyermeknek nincs lehetősége kérdezni, ha elakad és visszajelzést sem kap a fejlődését illetően. Mindkettő elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy a gyermekednek jó élmény legyen a tanulás.

Problémás lehet az is, ha nem kifejezetten gyerekeknek szóló tanfolyamra iratod be. Ez esetben a gyermek túl “száraz tananyaggal” és a képességeit meghaladó, magas elvárásokkal szembesülhet, ami egyenes út ahhoz, hogy abbahagyja a tanulást.

A fenti okok miatt nagyon fontos a megfelelő oktatási intézmény kiválasztása, ahol a programozás alapjait a gyermek életkorának megfelelő játékos, illetve számukra érdekes módon tanítják képzett tanárok, élményalapú oktatással.

Nem egymásra épülő tananyag

A programozás alapjainak elsajátítása csak a kezdet, egy kis ízelítő a programozás világából. Ha gyermekednek elnyerik tetszését a tanultak, akkor bizonyára motivált lesz abban, hogy elmélyítse tudását és fejlessze képességeit. A továbblépés és fejlődés azonban nem minden iskolában lehetséges. Éppen ezért érdemes már a legelején olyan intézményt választani, ahol a tananyag és a kurzusok egymásra épülnek, így a gyermek folyamatosan lépésről-lépésre építheti programozói tudását és tapasztalatát.

Összegzés

A programozás alapjai kurzusok egyre népszerűbbek a gyermekek körében is. Annak érdekében, hogy a kisdiákok lelkesedése hosszú ideig kitartson, fontos szem előtt tartani a fentieket és körültekintően dönteni az oktatási intézményt illetően.

Kapcsolódó cikkek

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Ha gyermekedet érdeklik a számítógépek és a videójátékok, akkor talán már beszéltetek róla, hogy érdemes lenne jobban elmélyítenie a tudását a témában.

Miért fontos, hogy a szülők is kikapcsolódjanak? - a gyereknek és a szülőnek is szüksége van némi térre

Miért fontos, hogy a szülők is kikapcsolódjanak?

A szülő nem ülhet folyton a gyermeke mellett. Amikor a gyermek elér egy bizonyos kort, fontos, hogy egyedül is töltsön el időt, mert ez sok készségét és képességét is fejleszti. A szülőnek is szüksége van egy kis szabadságra. Mutatjuk is, hogy miért!

Utazás gyerekkel - tippek, ötletek

Családi nyaralás: autós utazás gyerekekkel

Hogyan szórakoztassuk gyermekeinket a hosszú kocsiban töltött órák alatt?