Fedezd fel a peeling erejét a ragyogó bőrért

Sokan szeretnének selymesen ragyogó, egészségesen rugalmas bőrfelületet, amiért bizony tenni kell.
Fedezd fel a peeling erejét a ragyogó bőrért

Ahhoz, hogy ezt elérhesd, olyan eszközöket és megoldásokat kell keresned, amik segítik a bőröd megújulását és megfelelő mélységű tisztítását, hámlasztását. Ebben segít a peeling. De mi ez, és milyen eljárásai és előnyei vannak? Cikkünkben megmutatjuk!

Mi is az a peeling?

Maga a peeling tulajdonképpen egy olyan megoldás, amivel a hámréteget különböző mélységekben tudod eltávolítani. Ehhez többféle eljárás is társul: kozmetikai (felületi) és sebészeti (mélyebb) területeken egyaránt alkalmazzák.

A peeling eljárások két fő típusba sorolhatók: kémiai és mechanikai peeling. Ezek a módszerek különböző technikákat és anyagokat alkalmaznak a bőr hámlasztására és megújítására.

Mechanikai peeling

Ez a peeling típus mechanikus eszközöket használ a bőr hámlasztására. Ide tartozik például a mikrodermabrázió, a mechanikai hámlasztó kefe vagy az orvosi szintű dermabrázió. Ez a módszer segít javítani a bőr textúráját, csökkenteni a finom ráncokat és pigmentációt, valamint frissebb megjelenést biztosítani.

Mit jelentenek ezek?

  • A hámlasztó kefe tulajdonképpen egy természetes anyagú, lágy sörtéjű eszköz, ami felületesen koptatja le a hámréteget. Hasonló hatás érhető el egyébként a bőrradírral is. Ezek a folyamatok akár otthon is elvégezhetőek, azonban akár egy szalonban is találkozhatsz velük.

  • A mikrodermabrázió már egy fokkal komolyabb tevékenység. A kezelés során egy speciális berendezés használatával nagy sebességű, vákuum által mozgásba hozott alumínium-szilikát (korund) kristályokat ütköztetnek a bőrfelszínnel. Ezek a kristályok apró, felületi elhalt szarulemezeket vagy akár élő sejteket vágnak ki a bőr hámrétegéből. Ne aggódj, ezek az anyagok nem maradnak a bőrfelületeden, hiszen a géppel elszívják.

  • Van még egy módszer, amit csak szakorvos végezhet el, és ő is csak nagyon ritkán: a dermabrázió. Mivel ennek hosszú a gyógyulási ideje, ezért nem is taglaljuk.

Kémiai peeling

A kémiai bőrsebészetben számos különböző anyagot használnak, ilyen például a papain enzim és a különféle savak. Fontos, hogy lehetőleg csak szakképzett kozmetikus végezze el a feladatot, és ne otthon próbálgasd a hatást. Több kárt okozhat ugyanis a nem megfelelő használat, mint gondolnád.

Mit jelentenek az eljárások?

  • A papain egy növényi enzim, ami fehérjebontó hatású és mérsékelten szaruoldó tulajdonsággal rendelkezik. Az enzim inaktiválása a pH változtatásával történik, így csak a bőr felszínén fejti ki hatását.

  • A kémiai bőrsebészet másik anyagai a savak, amelyek sejtelhalást okoznak. A kezelés mélysége nehezen ellenőrizhető, és gyakran szükséges inaktiválni a savat a kezelés során.

A peeling előnyei

Az elhalt hámsejtek felhalmozódása a bőr felszínén matt és fakó megjelenést okozhatnak. A hámlasztással elérhető, hogy a már nem élő sejtektől megszabaduljon a bőrfelület, ami frissebb és ragyogóbb bőrt eredményez.

Az eljárás azonban nem csupán az elhalt hámsejtek eltávolítását teszi lehetővé, hanem elősegíti a sejtek megújulását és új, egészséges bőrsejtek képződését is. Ennek eredményeként normalizálódik a szaruképzés, javul a sejtek oxigénfelvétele, tehát összességében javulhat a bőr textúrája.

Ezen kívül hatékonyan tisztítja és összehúzza a kitágult pórusokat. Az elhalt hámsejtek és a faggyúlerakódások eltávolítása révén ugyanis mélyen megtisztítja a pórusokat, csökkentve a mitesszerek és pattanások kialakulásának esélyét. Ez a bőr tisztább, simább és egységesebb megjelenését teszi lehetővé.

Emellett a peeling segíti a kezelésben használt további készítmények; mint például szérumok, koncentrátumok, krémek és gélek hatóanyagainak felszívódását is. Ezen felül csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ösztönzi a bazális réteget az új bőrsejtek termelésére. Ennek eredményeként az epidermisz erősebb, ellenállóbb és simább lesz.

Az intim peeling előnyei

Az intim peeling rendkívül fontos az intim szőrtelenítési rutinban. A szőrtelenítés gyakran irritációt és sérüléseket okozhat az intim területeken. Az intim peeling segítségével még a gyantázás előtt eltávolíthatod az elhalt sejteket és szennyeződéseket, előkészítve ezzel a bőrt a szőrtelenítésre.

Ez javítja a szőrtelenítés hatékonyságát és elősegíti a bőr egészséges megújulását. Az intim peeling simább és kényelmesebb szőrtelenítési élményt nyújt, hozzájárulva a bőr simaságának megőrzéséhez.

Hogyan válaszd ki a tökéletes peelinget?

Fontos, hogy az adott termék természetes, a bőrre nem káros hatóanyagokkal segítse elő a hámlasztást. Általában a bio vagy a vegán bőrápolási termékek között találhatsz ilyen bőrradírokat. Lényeges még, hogy csak és kizárólag az intim területekre kifejlesztett peelinget válassz, hiszen az itt lévő bőrfelületnek sajátops pH-értéke van.

Ez a rész savasabb, mint a testfelület más területei, hiszen ezzel teszi lehetővé a szervezet a védekezést a káros hatása ellen. Ha megbomlik ez a kényes egyensúly, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Fontos tehát, hogy a megfelelő pH-értékű készítményt használd.

A szőrtelenítés után 72 óráig egyáltalán ne használj bőrradírt, különben akár bőrsérüléseket is okozhatsz magadnak! Ha megvan a megfelelő készítmény, akkor a gyantázás előtti este finoman dörzsölgesd át az adott területet, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.

Profi tipp: használj intim bőrmegújító szérumot a tökéletes hatás eléréhéhez! A szérum segít a gyulladások és a bőrproblémák megelőzésében, és a faggyútermelést is remekül szabályozza. Emellett segít a bőrhibák gyógyulási folyamataiban, valamint a pórusok rugalmasságának fenntartásában is.

Reméljük, hogy cikkünkkel segítettünk a peeling titkait illetően, és te is megfelelően tudod majd alkalmazni a megfelelő eljárást!

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel a peeling erejét a ragyogó bőrért

Fedezd fel a peeling erejét a ragyogó bőrért

Sokan szeretnének selymesen ragyogó, egészségesen rugalmas bőrfelületet, amiért bizony tenni kell.

Élet a lézeres szőrtelenítés előtt és után

Élet a lézeres szőrtelenítés előtt és után

Sokak számára a sima és szőrtelen bőrre való törekvést fárasztó rutinok és átmeneti megoldások jellemeznek: a borotválkozás, a gyantázás és az epilálás időigényes és kényelmetlen lehet.