Ezért hasznos a társasjáték

Kulcsfontosságú, hogy a családok napjai nem csak a munkával és tanulással teljenek, hanem esténként, délutánonként, a pihenésre és a kikapcsolódásra is koncentráljanak. Mi lehet csinálni? Milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak, amelyek elszakítanak kicsit az internet világától, ami nagyon hasznos a lelki megnyugvásunk szempontjából is, hiszen a hírek állandó fürkészése folyamatosan stresszben tart bennünket, márpedig az immunrendszerünk erősítését ez egyáltalán nem szolgálja. Mégis mit tehetnénk annak érdekében, hogy a család tagjait kimozdítsuk a depressziós, szorongásos állapotból? Az egyik legjobb módszer és kikapcsolódási lehetőség a társasjátékozás, mert hiszen nem csak annyi előnye van, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, azaz nem állandóan a híreken kattogunk, hanem a társasjátékozás egyéb előnnyel is bír. Mutatjuk, melyek ezek!
Ezért hasznos a társasjáték - sok készséget és képességet fejleszt

A társasjáték, mint készségfejlesztő

A társasjátékok segítik elmélyíteni a gyerekek logikáját és érvelését, illetve a kreativitásukat is fejlesztik. A rendszeres társasjátékozás még a matematikai problémamegoldást is fejleszti és a gyerekek kreativitására és szociális készségeire is pozitívan hat.

A gyerekek memóriáját is javítja, ha rendszeresen társasjátékoznak, hiszen a játék során alkalmazott lépéseket és mintákat folyamatosan vissza kell játszaniuk, és ezzel a memóriájukat aktívan használják. Ez a készség kulcsfontosságúvá válik a magasabb szintű matematikai készségek elsajátításában is.

A társasjátékok másik előnye a kognitív folyamatok fejlesztése, mégpedig nyugodt és szórakoztató környezetben. Ami jelen esetben nem más, mint a család.

A stratégia és a kreativitás

A társasjátékok által nem csak a szabályokat tanulják meg a gyerekek, hanem azt is elsajátítják, hogyan lehet ezeket a szabályokat megfelelő stratégiák és kreativitás mellett alkalmazni.

A gyerekek logikai készsége és érvelése is fejlődik, hiszen a társasjátékok arra ösztönzik az agy működését, hogy megjósolja a cselekedeteik eredményeit, de emellett számtalan más tapasztalatot is gyűjtenek és stratégiai lépéseket is elsajátítanak.

A kritikus gondolkodás és szocializáció

A társasjátékok emellett teret nyitnak a kritikus gondolkodás és az önreflexió gyakorlásának, amelyeket nem csak más játékokban, hanem a tanulmányaik során is felhasználhatnak, alkalmazhatnak.

A szocializációt és az alkalmazkodást is elősegíti a társasjáték. A gyerekek meg tanulnak alkalmazkodni nem csak a játék szabályaihoz, hanem egymáshoz is, illetve azt is elsajátítják, hogy nem mindig az, és úgy történik, ahogyan azt ők szeretnék, azaz a kudarcot is könnyebben megtanulják feldolgozni.

Kapcsolódó cikkek

Ezért hasznos a társasjáték - sok készséget és képességet fejleszt

Ezért hasznos a társasjáték

A család, esténként társasjátékozhat is, amely nagyon sok készséget és képességet fejleszt. Természetesen, egy remek kikapcsolódás is. A cikkben összeszedtük, hogy a társasjáték, milyen képességekre és készségekre van pozitív hatással.

Önfeledt táborozás - tábor 2024 - gyerektábor 2024

Önfeledt táborozás

Az egy-két hét közös üdülésen kívül a gyerekek nyara gyakran tervezetlenül és – néha bizony – unalmasan telik. Ezt a problémát a szülők sokszor úgy próbálják orvosolni, hogy ők is szabadságot vesznek ki, és otthon maradnak.

Nagy vállalás kis akarattal? A nem kívánt gyermek tragédiája

Nagy vállalás kis akarattal? A nem kívánt gyermek tragédiája

A családalapításnál nagyobb vállalkozásba nem is kezdhet az ember.