Mikor éri meg külső akkumulátorokat használni?

A mai rohanó világunkban bizony könnyen megeshet, hogy úgy indulunk útnak, hogy valamelyik elektronikai eszközünket nem töltöttük fel kellő mértékben.
Mikor éri meg külső akkumulátorokat használni?

Ilyenkor a gyorsan merülő teleppel vagy találunk egy hálózati csatlakozást a töltéshez, vagy valami más alternatíva után nézünk, mint amilyenek a külső akkumulátorok is. Az alábbiakban utóbbival foglalkozunk, hogy mikor éri meg külső akkumulátort használni.

Mire jó egy külső akkumulátor?

Egy külső akkumulátor, ahogy neve is mutatja különböző, jellemzően infokommunikációs eszközök üzemeltetését hivatott ellátni, ha épp nincsen kéznél a hozzá való töltő, vagy hálózati áramforrás. Ezen a téren először mindenkinek a telefonok és főképp az okos telefonok jutnak eszébe, de a tableteknél, laptopoknál ugyanúgy előfordulhat energiaszűkös időszak, nem beszélve ma már az okosórákről és más kiegészítőkről sem.

Legyen szó azonban bármelyikről egy jól megválasztott külső akkumulátorral ma már bármelyiket elláthatjuk elektromos energiával, vagy csak szimplán feltölthetjük a merülőben lévő telepet.

Milyen verziók közül választhatunk?

Természetesen külső akksi és külső akksi között is jelentős különbség lehet. Ugyanis ma már a kis zseb méretű, kompakt telepektől a tenyérnyi méretet is meghaladó energiatárolókig terjedhet a skála. Persze a kisebb akksik nem csak méretügyileg kisebbek, hanem bizony a tárolt energia mennyiségét illetően is. Emiatt érthető módon egy kis akksival egy tabletet, vagy laptopot nem fogunk tudni feltölteni, míg egy nagy teleppel egy telefont, akár 4-5 alkalommal is teljesen feltölthetünk.

Összességében tehát megkülönböztethetünk:

· kis méretű külső akkumulátorokat, 2-3.000 mAh

· nagy méretű külső akkumulátorokat, 5-8.000 mAh

· univerzális powerbankokat, 15-20.000 mAh

· napelemes külső akkumulátorokat

Mivel ezeknek a típusoknak a felhasználhatósága mellett az ára is széles skálán mozoghat, így érdemes alaposabban megfontolni, hogy melyik verzióból is szerzünk be.

Kis méretű külső akksik használata

A kisebb méretű külső akkumulátorok felhasználhatósága némileg szűkösebb lehet. Az általuk tárolt energia ugyanis egy mai okostelefont még csak egyszer sem tudna teljesen feltölteni. Az okos telefonok is ugyanis jellemzően 3-4.000 mAh-s energiatárolókkal kerülnek a polcokra, így ezen a téren csak egy kis plusz energiára számíthatunk a kisebb akksiktól. Egy kisebb méretű külső akkumulátor így inkább csak a kisebb teleppel szerelt telefonok, karórák, hangszórók töltésére lehet alkalmas.

Nagy méretű powerbankok használata

A nagyobb méretű akksik természetesen már legalább egyszer teljesen feltölthetnek egy átlagosnak mondható okostelefont, sőt még marad is bennük nafta, ha ez sem lenne elég. Ennek hála tehát a tabletek, okostelefonok, mind-mind utántölthetők, de persze csak mértékkel, illetve a laptopok töltésre ezek sem lehetnek alkalmasak.

Univerzális külső akksik használata

Amennyiben szeretnénk laptopunkat is tölteni, akkor egy laptop külső akkumulátorra, vagy ha úgy tetszik univerzális külső akkumulátorra lehet szükségünk. Ezek jellemzően már inkább a 20.000 mAh környéki kapacitással bíró darabok, amik így már egy laptop nagyobb akksiját is el tudják látni energiával.

Az ilyen külső energiatárolók esetében azonban felmerülhet a probléma, hogy minden gyártó más-más csatlakozót használ a maga gépéhez. Ezért ma már 15-20 különböző csatlakozó közül kell kiválasztani a megfelelőt, ami persze nem egyszerű, de egy kis utánajárással könnyedén rájöhetünk a megoldásra. Ennek eredményeként pedig komoly előnyt jelenthet majd, ha nem kell félnünk, hogy lemerülne a laptop akksi.

Napelemes külső energiatárolók alkalmazása

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még pár szót ejteni a napelemes akksikról is. Ezek nagy előnye, hogy kvázi kimeríthetetlenek, de persze csodát nem érdemes várni tőlük. Mindazonáltal egy átlag telefon töltése, jó időben nem okozhat problémát egy ilyen eszközzel sem.

Összegezve:

Egy külső akkumulátor tehát biztosíthatja számunkra a könnyebb töltést, ha úton vagyunk, vagy ha nincs kéznél hálózati csatlakozás, vagy épp töltő. Ezért egy-egy külső akkumulátor minden háztartásban jól jöhet bárki számára.

Kapcsolódó cikkek

iPhone-od van? Tudd meg milyen trükköket használhatsz!

Titkos trükkök iPhone tulajdonosoknak

Az akkumulátor gyorsabb töltésétől a kéz nélküli fényképezésig - ezek a titkos iPhone trükkök lesznek az új kedvenc trükkjeid.

Mikor éri meg külső akkumulátorokat használni?

Mikor éri meg külső akkumulátorokat használni?

Utánajárunk, bemutatjuk, mikor éri meg külső akkumulátort használni és hogy milyen verziók közül válogathatunk manapság.

Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Míg a téli és négyévszakos abroncsok elengedhetetlenek a hideg, jeges vagy havas körülmények között történő biztonságos vezetéshez, a nyári abroncsok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amikor megemelkedik a hőmérséklet.