Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Míg a téli és négyévszakos abroncsok elengedhetetlenek a hideg, jeges vagy havas körülmények között történő biztonságos vezetéshez, a nyári abroncsok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amikor megemelkedik a hőmérséklet. Cikkünkben összeszedtük a nyári gumikkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Mik egy nyári autógumik jellemzői?

A nyári gumik úgy lettek kialakítva, hogy kiváló kezelhetőséget, fékezést és kanyarodást biztosítsanak száraz és nedves utakon a meleg szezonban. Jellemzően speciális, lágy gumikeverékből készülnek, aminek köszönhetően menet közben remek tapadási és menetteljesítményt képek produkálni a forró aszfalton.

A téli gumiknál kevesebb barázdával és lamellával, valamint szélesebb futófelülettel és merevebb oldalfallal rendelkeznek, így maximalizálják az érintkezési felületet, amivel megnő a jármű stabilitása, reagálóképessége. Emellett segít csökkenteni a balesetek kockázatát is, miközben javítja az általános vezetési élményt.

Tipp: az Autógumi Pláza webáruházban több ezer, elismert gyártó nyárigumi kínálatából válogathatunk kiváló ár-érték arányban, akár 1 munkanapos kiszállítással.

A nyári autógumik további előnyei

Csökkent féktávok: A nyári gumiabroncsok fékútja rövidebb, mint a négyévszakos vagy téli gumiké nyári időszakban. Ennek oka, hogy ezen típusú gumiknak a már említett lágyabb alapanyaga jobb súrlódást és hőállóságot biztosít, így az abroncs hatékonyabban tapad az útfelülethez.

Jobb üzemanyag-hatékonyság: A téli és négyévszakos abroncsoknál a nyári gumik alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkeznek, ami menet közben jobb üzemanyag-hatékonyságot és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményez.

A nyári autógumik korlátjai

Csakúgy, mint a téli gumiknak meleg időben, úgy a nyári abroncsoknak is megvannak a maga hátrányai hideg időjárási körülmények között.

Az egyik ok, hogy miért ne induljunk el nyári autógumikkal télen, az a gyenge tapadás havon és jégen. Mivel a nyári abroncsokat nem hideg körülményekhez tervezték, ezért talán nem meglepő, hogy csúszós, jeges aszfalton rossz tapadást biztosítanak. Ha tartósan 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél is ilyen autógumikat használunk, jelentősen megnő a balesetek kockázata.

Ezen felül a lágyabb gumikeveréknek köszönhetően a nyári abroncsok gyorsabban kopnak, mint a négyévszakos vagy a téli gumik. Ez azt eredményezi, hogy nagymértékben csökken az élettartamuk. Ebből az következik, hogy a szükségesnél korábban kell új szettet beszereznünk, ami nem csekély anyagi kiadást jelent.

Kapcsolódó cikkek

Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Nyári autógumi kisokos: amit mindenképp tudni érdemes

Míg a téli és négyévszakos abroncsok elengedhetetlenek a hideg, jeges vagy havas körülmények között történő biztonságos vezetéshez, a nyári abroncsok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amikor megemelkedik a hőmérséklet.