Hogyan főzzünk rizst?
Sok ételre, köztük a rizsre is, érvényes a régi mondás: ahány ház, annyi szokás. Egyesek szeretik a szárazabb rizst, mások jobban szeretik a tapadósabbat. A végső konzisztencia számos tényezőtől függ. Eltarthat egy darabig, amíg felfedezed a számodra tökéletes receptet. Tehát ne dobd be a törülközőt, és próbálkozz újra és újra.
Hogyan főzzük a rizst?
A rizs főzése sokak számára egyfajta főiskolai konyhát jelenthet. De mi ebben a kihívás? Azt gondolhatod, hogy egy csésze rizs, víz, só és olaj vagy valamilyen más alapanyag elegendő az elkészítéséhez. Igen, igazad van. A siker titka azonban a megfelelő menet.
Hogyan főzzük meg a rizst 20 perc alatt és rizsfőző nélkül?
A basmati vagy jázmin rizs a legegyszerűbben sütőben készíthető el. Még csak rizsfőzőre sincs szükséged, csak egy fémfedeles edényre, amelyet betehetsz a felhevített sütőbe.
Szükséged van: rizsre, fedeles edényre, sütőre, fűszerekre (só, bors, kurkuma stb.), olajra (repceolaj), szitára
Főzés menete:
● Először is, kapcsold be a sütőt. Hosszabb ideig tart a felmelegedés, ezért ne félj az alsó-felső sütést is a maximális hőfokra állítani.
● Tedd a kiválasztott mennyiségű rizst egy szitába, és folyó víz alatt alaposan öblítsd át.
● Közben hevítsd fel a lábast közepes lángon, és önts bele egy kis olajat.
● Tedd a leöblített rizst az edénybe, és enyhén pirítsd meg.
● Ezután önts vizet az edénybe olyan arányban, amely körülbelül másfélszerese a beletett rizs mennyiségének (egy csésze rizs, másfél csésze víz).
● Add hozzá az általad kiválasztott fűszereket - sót, borsot vagy kurkumát a szép sárga színért.
● Közepes lángon főzd meg a rizst, kevergesd.
● Amikor a rizs megduzzadt, tedd az edényre a fedőt (rozsdamentes acélból, vigyázz a műanyag fogantyúkra!), és tedd az egész edényt az előmelegített sütőbe.
● Azonnal kapcsold ki a sütőt, és hagyd, hogy a rizs 15-20 percig főjön a sütőben.
● Ezután óvatosan vedd ki az edényt, vedd le a fedőt, és fakanállal enyhén keverd fel a rizst.
● És kész!
A rizs elkészítésének folyamata
Egyszerűen fogalmazva, a következő eljárás általános. A rizs valójában sokféleképpen elkészíthető. A végeredményt a rizs típusa is befolyásolja. Ebben a receptben, amely nálunk mindig jól bevált, a kerek szemű rizs párolásáról van szó.
1. Rizs mennyisége
Tölts tele egy csészét rizzsel. Ezután a rizst a csészéből öntsd át egy szitába.
2. Vízmennyiség
Az üres csésze belül mintha "poros" maradna. Ez a keményítő. Öblítsd ki a csészét vízzel, majd használd a méréshez. Szükséged lesz egy vízforralóra is. A csésze segítségével öntsd a vízforralóba a vizet, amely nagyjából 1½ rész rizsnek felel meg. Lehet, hogy egy kicsit kevesebb, de lehet, hogy egy kicsit több. Attól függ, hogy milyen rizst szeretnél főzni. Ha ragadósabb rizst szeretnél, adj hozzá több vizet, és növeld a főzési időt. Ha viszont a szárazabb rizst részesíted előnyben, akkor lehet, hogy nincs is szükséged 1,5 rész vízre.
3. Mosd meg a rizst
Amíg a víz a vízforralóban melegszik, öblítsd át a rizst egy szitán folyó víz alatt. A szennyeződések eltávolítása mellett a felesleges keményítőt is kimosod, amely a kész rizst ragacsosabbá tenné. És honnan tudod, hogy a rizs még mindig piszkos? A szűrőn átfolyó víznek tisztának kell lennie.
4. Az előkészítés alapja
Készíts elő egy elég nagy fazekat a főzéshez. A rizs főzhető olajban és vajban vagy csak olajban. A zsiradékban való elkészítése sem jelent gondot.
5. Pörkölés
Kezdd el melegíteni az alapot, és tedd a rizst az edénybe, hogy gyorsan piruljon. Vigyázz azonban, hogy ne égesd meg. Ezután öntsd fel a rizst vízzel.
6. Fűszerek
A kiegyensúlyozott íz érdekében adj hozzá körülbelül egy teáskanál sót, keverd meg jól az edény tartalmát, majd tedd rá a fedelet, és a főzési intenzitást csökkentsd minimálisra - hogy a rizs ne égjen meg.
7. A rizs főzésének időtartama
Az így párolt rizst - az adott fajtától függően - körülbelül 20 percig kell főzni. Vigyázz, hogy főzés közben ne emeld fel a fedelet, és ne piszkáld a rizst! Ne keverd meg, hogy ne ragadjon össze.
8. Tálald a rizst
Ha a rizs megfőtt, emeld fel a fedőt, és keverd meg - lehetőleg villával. És a rizs készen van. A rizst azonban hagyd még néhány percig a fedő alatt, hogy laza és pépes legyen. Most már tálalhatsz.