Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Szabadidejükben sokan szeretnek barkácsolni, amihez jól jöhet néhány célszerszám. Ezek közül a dekopírfűrészt érdemes kiemelni, amit profik és amatőrök is előszeretettel használnak. Ezért az alábbiakban kiderül mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban, illetve az is, hogyan találhatjuk meg a legjobb dekopírfűrészt a kínálatban.
Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

.

Mire is jó egy dekopírfűrész?

Egy dekopírfűrész alapvetően olyan szerkezet, amelyre bármikor nagy szükségünk lehet, főképp ha felújítanánk, vagy épp barkácsolnánk valami hasznosat. Ebből is látszik, hogy ezeknek a gépeknek a népszerűsége a sokoldalúságukban rejlik. A profi és hobbi felhasználáson belül is használhatjuk ezeket a gépeket fa, fém, műanyag vágására is. Ehhez mindössze a fűrészlapot kell kicserélni a megfelelő verzióra, ami rendszerint nem is túl nehéz feladat.

A dekopírfűrészek esetében érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb embernek a kézi változat ugrik be, de asztali verziókkal is találkozhatunk. Alapvetően azonban elmondható, hogy a kézi verziókat gyakrabban használják a nagyobb volumenű munkákhoz, felújításokhoz, nagyobb barkácsolási feladatokhoz, míg az asztali fűrészeket inkább a ksiebb barkácsolási, kézművességi, asztalos munkákhoz szokták használni. Ennek elsődleges oka, hogy az asztali típusok a rögzített mivoltuk miatt precízebb vágásra képesek irányításunk alatt, mint a kézzel vezetett vágások.

Dekopírfűrészek előnyei

A dekopír fűtészek esetében, főképp a kézi típusoknál nagy előnyt jelent az egyszerű mozgathatóság. Ezek ugyanis tényleg szinte bárhol, bármilyen körülmények között használhatók, ahol van megfelelő áramforrás.

További előnyként megemlíthető, hogy a kézi és az asztali verziók is variálható fordulatszám állítással rendelkeznek. Ezzel jobban alkalmazkodhatunk az éppen vágott anyaghoz, így elkerülhető a roncsolás, vagy a túlhevülés.

Az asztali kivitel nagy előnye a kézi fűrészhez képest, hogy a vékonyabb fűrészlapoknak köszönhetően finomabb vágás érhető el. Ráadásul akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy az anyagok is stabilabban vezethetők az asztalnak és a felülről rászorítható villának köszönhetően.

Mindezek fényében kijelenthetjük, hogy a dekopírfűrészek valamely válfaja nem hiányozhat barkács műhelyeinkből, akár porfi, akár hobbi szinten fognánk munkára az adott gépet.

Hogyan válasszunk dekopírfűrészt?

Természetesen a gépek kínálata ma már kifejezetten szélesnek mondható, hiszen ismert és kevésbé ismert gyártók is készítenek minőségi és kevésbé minőségi eszközöket. Ahhoz, hgy valóban megtalálhassuk a legjobb dekopírfűrészt az alábbi néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

Teljesítmény

A valóban bármire alkalmas fűrészek esetében a fordulatszám az adott alapanyagokhoz optimálisan igazítva 0-tól 3.000 min-1-ig állítható. Ehhez jellemzően legalább 850 W-s motorral szerelt verziókat érdemes keresni. Az ennél alacsonyabb teljesítmény könnyen megeshet, hogy kevésnek bizonyul, a magasabb teljesítmény pedig értelemszerűen nagyobb árcédulát is jelent, amire azonban nem biztos, hogy szükség is lesz.

Ergonómia és anyaghasználat

Természetesen ezeknél a gépeknél is sokat nyom a latba. Egy kényelmetlen fogású fűrész ugyanis elveheti a kedvet attól, hogy otthon nekilássunk bármilyen munkának. A legjobb gyártók ma már kifejezetten csúszásmentes fogórésszel szerelik gépeiket, miközben maga a vázszerkezet is kifejezetten időtálló összeszerelésű és anyagú.

Természetesen a fűrészek fontos részét képezik a fűrészlapok is, amik esetében nem árt utánanézni, hogy csak saját gyártású fűrészlappal működtethetők, vagy esetleg univerzális lapokkal is felszerelhetők.

Egyéb kiegészítők

Végül, de nem utolsó sorban nem árt megnézni a plusz kiegészítőket és funkciókat is a kézi és az asztali verziók esetében is. Ezek közül érdemes megemlíteni a gyorsbefogó tokmányt, mely segítségével ügyesen, néhány másodperc alatt lehetséges a fűrészlapok szerszám nélküli, hatékony cseréje. Hasonlóan fontos kiegészítő az átlátszó forgácskiszakadás elleni védelem is, ami gondoskodik a szemek védelméről. Továbbá kényelmi és használati szempontból érdemes lehet egy beépített LED lámpás verziót választani, ami segíthet abban, hogy a munkaterület jól átlátható és biztonságos lehessen.

Összegezve

Amennyiben tehát felújítanánk lakásunkat, vagy csak barkácsolnánk, akkor előbbi esetben a kézi, míg utóbbi esetén az asztali dekopírfűrész lehet az ideális választás. Mindazonáltal érdemes mindenkinek kitapasztalnia, hogy melyik verzió használata lehet az egyszerűbb saját magunk számára.

Kapcsolódó cikkek

Alapvető eszközök villanyszerelők számára

Alapvető eszközök villanyszerelők számára

A mérőszalag is nélkülözhetetlen eszköz a villanyszerelő szerszámosládájában.

Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Az alábbi cikkből kiderül mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban, illetve az is, hogyan találhatjuk meg a legjobb dekopírfűrészt a kínálatban.