Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Szabadidejükben sokan szeretnek barkácsolni, amihez jól jöhet néhány célszerszám. Ezek közül a dekopírfűrészt érdemes kiemelni, amit profik és amatőrök is előszeretettel használnak. Ezért az alábbiakban kiderül mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban, illetve az is, hogyan találhatjuk meg a legjobb dekopírfűrészt a kínálatban.
Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

.

Mire is jó egy dekopírfűrész?

Egy dekopírfűrész alapvetően olyan szerkezet, amelyre bármikor nagy szükségünk lehet, főképp ha felújítanánk, vagy épp barkácsolnánk valami hasznosat. Ebből is látszik, hogy ezeknek a gépeknek a népszerűsége a sokoldalúságukban rejlik. A profi és hobbi felhasználáson belül is használhatjuk ezeket a gépeket fa, fém, műanyag vágására is. Ehhez mindössze a fűrészlapot kell kicserélni a megfelelő verzióra, ami rendszerint nem is túl nehéz feladat.

A dekopírfűrészek esetében érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb embernek a kézi változat ugrik be, de asztali verziókkal is találkozhatunk. Alapvetően azonban elmondható, hogy a kézi verziókat gyakrabban használják a nagyobb volumenű munkákhoz, felújításokhoz, nagyobb barkácsolási feladatokhoz, míg az asztali fűrészeket inkább a ksiebb barkácsolási, kézművességi, asztalos munkákhoz szokták használni. Ennek elsődleges oka, hogy az asztali típusok a rögzített mivoltuk miatt precízebb vágásra képesek irányításunk alatt, mint a kézzel vezetett vágások.

Dekopírfűrészek előnyei

A dekopír fűtészek esetében, főképp a kézi típusoknál nagy előnyt jelent az egyszerű mozgathatóság. Ezek ugyanis tényleg szinte bárhol, bármilyen körülmények között használhatók, ahol van megfelelő áramforrás.

További előnyként megemlíthető, hogy a kézi és az asztali verziók is variálható fordulatszám állítással rendelkeznek. Ezzel jobban alkalmazkodhatunk az éppen vágott anyaghoz, így elkerülhető a roncsolás, vagy a túlhevülés.

Az asztali kivitel nagy előnye a kézi fűrészhez képest, hogy a vékonyabb fűrészlapoknak köszönhetően finomabb vágás érhető el. Ráadásul akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy az anyagok is stabilabban vezethetők az asztalnak és a felülről rászorítható villának köszönhetően.

Mindezek fényében kijelenthetjük, hogy a dekopírfűrészek valamely válfaja nem hiányozhat barkács műhelyeinkből, akár porfi, akár hobbi szinten fognánk munkára az adott gépet.

Hogyan válasszunk dekopírfűrészt?

Természetesen a gépek kínálata ma már kifejezetten szélesnek mondható, hiszen ismert és kevésbé ismert gyártók is készítenek minőségi és kevésbé minőségi eszközöket. Ahhoz, hgy valóban megtalálhassuk a legjobb dekopírfűrészt az alábbi néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

Teljesítmény

A valóban bármire alkalmas fűrészek esetében a fordulatszám az adott alapanyagokhoz optimálisan igazítva 0-tól 3.000 min-1-ig állítható. Ehhez jellemzően legalább 850 W-s motorral szerelt verziókat érdemes keresni. Az ennél alacsonyabb teljesítmény könnyen megeshet, hogy kevésnek bizonyul, a magasabb teljesítmény pedig értelemszerűen nagyobb árcédulát is jelent, amire azonban nem biztos, hogy szükség is lesz.

Ergonómia és anyaghasználat

Természetesen ezeknél a gépeknél is sokat nyom a latba. Egy kényelmetlen fogású fűrész ugyanis elveheti a kedvet attól, hogy otthon nekilássunk bármilyen munkának. A legjobb gyártók ma már kifejezetten csúszásmentes fogórésszel szerelik gépeiket, miközben maga a vázszerkezet is kifejezetten időtálló összeszerelésű és anyagú.

Természetesen a fűrészek fontos részét képezik a fűrészlapok is, amik esetében nem árt utánanézni, hogy csak saját gyártású fűrészlappal működtethetők, vagy esetleg univerzális lapokkal is felszerelhetők.

Egyéb kiegészítők

Végül, de nem utolsó sorban nem árt megnézni a plusz kiegészítőket és funkciókat is a kézi és az asztali verziók esetében is. Ezek közül érdemes megemlíteni a gyorsbefogó tokmányt, mely segítségével ügyesen, néhány másodperc alatt lehetséges a fűrészlapok szerszám nélküli, hatékony cseréje. Hasonlóan fontos kiegészítő az átlátszó forgácskiszakadás elleni védelem is, ami gondoskodik a szemek védelméről. Továbbá kényelmi és használati szempontból érdemes lehet egy beépített LED lámpás verziót választani, ami segíthet abban, hogy a munkaterület jól átlátható és biztonságos lehessen.

Összegezve

Amennyiben tehát felújítanánk lakásunkat, vagy csak barkácsolnánk, akkor előbbi esetben a kézi, míg utóbbi esetén az asztali dekopírfűrész lehet az ideális választás. Mindazonáltal érdemes mindenkinek kitapasztalnia, hogy melyik verzió használata lehet az egyszerűbb saját magunk számára.

Kapcsolódó cikkek

Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban?

Az alábbi cikkből kiderül mi mindenre használható a dekopírfűrész egy háztartásban, illetve az is, hogyan találhatjuk meg a legjobb dekopírfűrészt a kínálatban.

Alapvető eszközök villanyszerelők számára

Alapvető eszközök villanyszerelők számára

A mérőszalag is nélkülözhetetlen eszköz a villanyszerelő szerszámosládájában.