A vidék nagy lehetősége, a napelem

Vidéknek vajon mennyi lehetősége van arra, hogy fejlődjön? Napelemekkel sok, köszönhetően a rendszeres pályázatoknak.
A vidék nagy lehetősége, a napelem

Legyen szó főzésről, fűtésről, telefon töltéséről, esetleg mosásról, a rendszer lehetőséget ad arra, hogy végre ne kelljen drága villanyszámlára költeni. Lássuk a vidék nagy lehetőségét, a napelemet, és hogy mit érdemes tudni róla!

Napenergia és napelem hírek

Napjainkban nem csak Budapesten találkozhatunk napelemes rendszerekkel, hiszen már a falvakban, kisebb településeken is számos helyen kerülnek a tetőre panelek. A napenergia és napelem hírek között mindig találkozhatunk napelemes pályázatokkal, így sok esetben majdnem ingyen lehet hozzájutni ehhez a lehetőséghez. Az állam igyekszik támogatni azokat a családokat, akik fejlődni szeretnének, megszépítenék az otthonukat és csökkentenék a villanyszámlájukat.

A napelem tájolásának kérdése

Vidéken több lehetőség van arra, hogy jobban beállítsák a tájolást, hiszen a legideálisabb a 30-40 fok közötti beállítás, lehetőleg déli irányba. A családi házak úgy épültek, hogy ezekre a házakra több fény érkezik. Fontos, hogy a napfény merőlegesen érje a felületeket, tehát a beesési szög mindig 90 fokos legyen. Emellett a legjobb, ha a rendszert a nyári mozgáshoz érdemes igazítani, hiszen a legtöbb fény ilyenkor éri a paneleket.

A veszteségek tekintetében a délkeleti és a délnyugati irányú telepítés 5%-os, míg a nyugati és a keleti 15%-os eredményt jelent. Éppen ezért nem mindegy, hogyan és miként kerül az telepítésre a vidéki ingatlanokra.

Napelemes pályázatok

A falvakban, tanyákon az emberek általában nem annyira tehetősek, hogy csak úgy felszereltessék a rendszert. A napelempályázat minden eddiginél kedvezőbb finanszírozási formát tesz lehetővé, így rengeteg otthoni energiát tudunk megspórolni. A támogatások bizonyos határokig teljes mértékben fedezik a költségeket, a források általában EU-s pénzekből vannak. Fontos azonban, hogy ezeket a kivitelezési munkákat kizárólag regisztrált vállalkozók végezhetik el. A cégeket még a pályázati lap benyújtása előtt szükséges kiválasztani és megkötni velük a szerződést.

A modern technológia kiépítésének azonban több szabálya van, így például a beruházásnak valóban energiát kell megtakarítania, így csökkentve Magyarország üvegházhatású gázainak kibocsátását.

A legtöbb esetben a támogatást vidéken próbálják szétosztani, hiszen itt ugyanúgy szükség lenne a fejlődésre, mint Budapesten, azonban ahogy említettük, itt kisebb összegből gazdálkodnak az emberek. Szerencsére erre gondoltak, így legutóbb például Közép-Magyarországon kívüli leglakottabb régióban, az Észak-Alföldön lehetett pályázni a forrásra.

Összegezve

Vidéknek sokszor nincs lehetősége fejlődni, azonban a napelemes pályázatoknak köszönhetően végre alkalom kínálkozik arra, hogy a falvakban is használjanak modern technológiát. A napelemnek köszönhetően ugyanis végre csökkenthető, lenullázható a villanyszámla, így a környezetvédelem mellett a megtakarításokra is ügyelni tudnak.

Kapcsolódó cikkek

A vidék nagy lehetősége, a napelem

A vidék nagy lehetősége, a napelem

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy napelemet szereltetnek a tetőre, az ezzel előállított energiát pedig a házban található elektromos eszközök működésére használják fel.