A kémény karbantartásának fontossága

Akár kéményseprő, akár nem, fontos megérteni a kémény karbantartásának fontosságát.
A kémény karbantartásának fontossága

A kandalló tisztántartása elengedhetetlen az Ön egészsége, családja biztonsága és otthona fűtési rendszerének hosszú távú élettartama szempontjából.

1. A kéményellenőrzés és -tisztítás fontossága

A Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség (NFPA) szerint minden kéményt legalább évente egyszer ellenőrizni és tisztítani kell. Ha nem ellenőrzik, a kémények túlterheltté válnak kreozittal, amely gyúlékony és mérgező. Ezenkívül a korom és más éghető anyagok felhalmozódása miatt a kandalló kevésbé hatékonyan működik, és lakástűzhöz vezethet.

2. A professzionális tisztítás fontossága

A kéményseprő rendelkezik a kémény megfelelő tisztításához szükséges tudással, készségekkel és felszereléssel. Ő rendelkezik továbbá azzal a képzettséggel, hogy észrevegye a romlást és a szellőzési problémákat, amelyek potenciális problémára utalhatnak az út során.

3. A kéménysapkák fontossága

Ha van kéménysapkája, győződjön meg róla, hogy mindig használja, amikor nem használja a kandallót. Ez megakadályozza, hogy eső, hó, havas eső vagy törmelék jusson be a kéményébe. Segít továbbá távol tartani az állatokat a kéményétől, különösen, ha hálós típusú kupakja van.

4. A kéményjavítás fontossága

A kandallótisztítás mellett az is fontos, hogy a tél beállta előtt elvégeztesse az esetleges javításokat. Ha ősszel megjavíttatja kéményét, akkor egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy a kandalló és a fűtési rendszer a lehető legjobban működjön.

5. A kéménysapkák fontossága

Végül, a kéménysapka a kandallóján rendkívül fontos az Ön biztonsága és otthona fűtési rendszerének hosszú élettartama szempontjából. Amellett, hogy távol tartja az állatokat, tisztán tartja a kéményt és a kandallót a felgyülemlett törmeléktől, amely duguláshoz vezethet.

A munkát elvégezheti saját maga is, de ha nincs tapasztalata, érdemes szakembert megbízni a kémény tisztításával. Egy tanúsított kéményseprő megfelelően és biztonságosan tudja elvégezni a munkát, és akár a tetőn is elvégezheti.

Kezdetnek távolítsa el a kéménysapkát egy akkus fúróval, és helyezze azt jó messze Öntől a tetőre. Miután eltávolította a kéménysapkát, ügyeljen arra, hogy a létrát szorosan rögzítse, hogy munka közben ne essen le a tetőről.

A söprőkefe egy egyszerű eszköz, amellyel a kémény belsejét súrolhatja. A kefe használatával a tetejénél kell kezdenie, és lefelé haladnia a füstpárkány területéig, ahol a legtöbb kéménytűz keletkezik. Amint elérte a füstpolcot, elkezdheti eltávolítani a kefét, óvatosan súrolva felfelé és lefelé, szükség szerint további kefetőrudakat hozzáadva, hogy elérje a kémény végét.

A feladat elvégzéséhez néhány hosszabbító rúdnak készenlétben kell állnia. A kéménye méretétől függően előfordulhat, hogy több rudat kell hozzáadnia a keféhez.

Kapcsolódó cikkek

A kémény karbantartásának fontossága

A kémény karbantartásának fontossága

Akár kéményseprő, akár nem, fontos megérteni a kémény karbantartásának fontosságát.