Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Szilveszterkor szívesen koccintunk a buborékos italokkal, de azt kevesen tudják, mi a különbség a habzóborok között.
Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

A champagne a habzóborok királya, és csak akkor hívhatják így, ha a hasonló nevű francia borvidékről származik. Szinte kizárólag három szőlőfajtát: pinot meuniert, pinot noirt és chardonnay-t használnak hozzá. A champagne-t szigorú szabályok szerint készítik el, amelynek a neve “méthode champenoise”.

A prosecco szülőhazája Velence, szinte kizárólag a Glera nevű szőlőből készítik. Létezik habzóborral és gyöngyborral készített változata is. A szénsav mindkét esetben a második erjesztés során, a palackban keletkezik. A különbség a nyomás mértéke, a habzóboros változat ezért buborékosabb, mint a gyöngyborral készült.

A cava a spanyolok válasza a pezsgőre, amely mindig fehér szőlőfajtákból készül. Spanyolországban összesen 159 területen engedélyezett a cava készítése. A habzóbor 95 százalékban Katalónia területéről származik, és szintén szigorú szabályok szerint készül.

A pezsgőt magyar nyelvterületen gyakran általános fogalomként használják a habzóborra. Itt az összetevők kevésbé kötöttek, készülhet más országokból származó szőlőből is. Az esetek döntő többségében az erjesztésre a palackban kerül sor.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

2 egészséges főétel csirkéből

2 egészséges főétel csirkéből

Kezdőknek mindenképpen a csirkés ételekkel kell kezdeni a főzést és a sütést, hiszen ezzel a legkönnyebb dolgozni és sokkal egészségesebb is, mint például a vörös húsok.

Édesburgonya betakarítás és tárolás - Minőség megőrzése és veszteség csökkentése

Édesburgonya betakarítás és tárolás - Minőség megőrzése és veszteség csökkentése

Az édesburgonya betakarítása és tárolása kritikus időszak a termelők számára, mivel ennek függvényében lehetőség van a termény minőségének megőrzésére és a veszteségek csökkentésére.

Hogyan főzzünk rizst?

Hogyan főzzünk rizst?

Hogyan főzzük meg a rizst 20 perc alatt és rizsfőző nélkül?