Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Szilveszterkor szívesen koccintunk a buborékos italokkal, de azt kevesen tudják, mi a különbség a habzóborok között.
Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

A champagne a habzóborok királya, és csak akkor hívhatják így, ha a hasonló nevű francia borvidékről származik. Szinte kizárólag három szőlőfajtát: pinot meuniert, pinot noirt és chardonnay-t használnak hozzá. A champagne-t szigorú szabályok szerint készítik el, amelynek a neve “méthode champenoise”.

A prosecco szülőhazája Velence, szinte kizárólag a Glera nevű szőlőből készítik. Létezik habzóborral és gyöngyborral készített változata is. A szénsav mindkét esetben a második erjesztés során, a palackban keletkezik. A különbség a nyomás mértéke, a habzóboros változat ezért buborékosabb, mint a gyöngyborral készült.

A cava a spanyolok válasza a pezsgőre, amely mindig fehér szőlőfajtákból készül. Spanyolországban összesen 159 területen engedélyezett a cava készítése. A habzóbor 95 százalékban Katalónia területéről származik, és szintén szigorú szabályok szerint készül.

A pezsgőt magyar nyelvterületen gyakran általános fogalomként használják a habzóborra. Itt az összetevők kevésbé kötöttek, készülhet más országokból származó szőlőből is. Az esetek döntő többségében az erjesztésre a palackban kerül sor.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Most kiderül, mi köztük a különbség.

Ezért egyél répát! - 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek - és még a kezdők is boldogulnak vele

Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek

A répa egész évben elérhető, kellemes édeskés az íze, ezért remekül passzol sült húsokhoz, nagyszerű leves alapanyag és még sütemény is készülhet ebből a nagyszerű zöldségből.