Mikor sikeres az MR vizsgálat? Szempontok és feltételek

Általában akkor mondjuk valamiről hogy sikeres, ha valamilyen pozitív élménnyel zárul; például egy vizsga vagy munkahelyi projekt. Az orvosi diagnosztikában árnyaltabb a helyzet. Egy MR vizsgálat ugyanis akkor is sikeresnek számít, ha egy nem kívánt eredményt kapunk. Pontosan mikor mondhatjuk egy MR vizsgálatra, hogy sikeres? Mi befolyásolja az MR képalkotás eredményességét? Mit tehet a páciens az MR vizsgálat sikeréért? Ezeknek jártunk utána a Centro-Medical csapatánál.
Mikor sikeres az MR vizsgálat? Szempontok és feltételek

MR vizsgálat, a képalkotás magas szinten

Az MR vizsgálatokról egyre többet és egyre nagyszerűbb dolgokat hallhatunk. Ma már kevésbé ijesztő, ha valakit MR vizsgálatra küldenek, hiszen megtanultuk hogy MR vizsgálatra menni egy új lehetőség, nem végítélet.

Az 1980-as évek elejétől az orvoslásban is alkalmazott képalkotó diagnosztikai eljárásnak több mint 40 éves használata alatt nem derült ki mellékhatása. Minősége már akkor kiemelkedett képalkotó “társai” (RTG, CT, ultrahang) közül, és az évtizedek alatt bekövetkező folyamatos fejlődése ezt a hiátust csak tovább növelte.

Az MR vizsgálat ma is a legkorszerűbb, legprecízebb és legkíméletesebb, fájdalommentes, mellékhatások nélküli képalkotó diagnosztikai eljárások élvonalbeli “versenyzője”, amely egyre szélesebb spektrumot fed le modern változataival a diagnosztika feladatköreiből.

Mikor tekinthető sikeresnek az MR vizsgálat?

MR vizsgálatkor mágneses erőtér és rádióhullámok segítségével alkotnak 3D képet a szervezet belsejéről megfigyelve annak statikus, sőt dinamikus állapotait. Mellékhatásai nincsenek a vizsgálatnak, ha betartjuk a legalapvetőbb előírásokat, vagyis kerüljük a kontraindikációkat. Ezek nem betartása ugyanis nem csak az MR vizsgálat sikerességét, de szélsőségesebb esetekben, akár egészségügyi állapotunkat is veszélybe sodorhatja (pacemaker, implantátumok).

Egy MR vizsgálat akkor mondható sikeresnek, ha egyértelmű, tiszta, szakavatott szemek által jól értelmezhető képet kapunk, és nem szükséges az MR vizsgálat rövid időn belüli megismétlése.

Így elmondható, hogy nem kívánatos eredmények láttán is sikeresnek nevezhetünk egy MR vizsgálatot. És ha felülemelkedünk a kapott, esetleg nem kellemes eredményen, beláthatjuk hogy egy adott rossz hír gyógyulásunk kulcsa lehet.

Sikeresnek mondható az MR vizsgálat akkor is, ha a feltételezett kóros állapotot nem lehetett kimutatni, viszont egy másik addig megbúvó betegséget igen, hiszen ez szintén elindíthat bennünket a gyógyulás útján.

Az MR vizsgálat sikerességét azonban számos tényező befolyásolja. A következőkben ezekre térünk ki részletesebben!

Az MR vizsgálat kontraindikációi

Ma már elérhető nyitott MR vizsgálat is, mely esetén egyes implantátumok megengedettek. Azt azonban érdemes fejben tartani, hogy bárminemű külsős anyag, elsősorban fém (ha nem is mágnesezhető), torzíthatja az MR vizsgálat során készült képet.

Vegyük sorra a legjelentősebb kontraindikációkat:

 • Implantátumok, protézisek;

 • Laparoszkópos műtét során alkalmazott klipek;

 • Pacemaker;

 • Agyi- vagy aneurysma klipek;

 • Fémszilánk, sörét, lövedék;

 • Vesebetegség esetén kontrasztanyag nem adható;

 • Ferromagnetikus adagolók (cytostaticum, inzulin);

 • 110-130 kg körüli testsúly a felső határ általában; illetve a maximum haskörfogat pedig 120 cm körül alakul, de ez függ a vizsgálatot végző géptől.

Kontraindikáló lehet ezért egyeztessünk kezelőorvosunkkal az alábbiakról az MR vizsgálat eredményességéért:

 • Klausztrofóbia, szorongásos tünetek,

 • Várandósság,

 • Gyógyszerallergia,

 • Fogászati, szájsebészeti implantátumok,

 • Bárminemű, a múltban végrehajtott műtét esetén.

Páciens előkészületei

Lehet egy diagnosztikai eljárás magas minőségű, hanyag előkészületekkel és fegyelmezetlen páciens viselkedéssel annak érvényessége kétségbe vonható lesz.

Natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálat nem igényel egyéb előkészületet annál, hogy “demetalizáljuk” magunkat, vagyis megszabadulunk minden fémes anyagtól, ami rajtunk, nálunk van (óra, ékszerek, piercing, öv, bankkártya, telefon, pendrive, SD kártya, kulcsok). Illetve ha bennünk van pacemaker, fogorvosi segédeszköz, vagy bármely más implantàtum, azt már az MR vizsgálatra beutaláskor jelezzük, de legkésőbb az MR vizsgálat megkezdése előtt. Elhallgatni butaság, hiszen fizikálisan nekünk lesz kellemetlen, és az MR úgyis kimutatja, hogy mi bújik meg odabent!

Kontrasztanyagos MR vizsgálatra vesefunkciós laboreredménnyel, és legalább 4, de inkább 6 órányi koplalással érkezzünk. A gyomor-bélrendszer MR vizsgálatának sikerességéért ez az időtartam minimum 8 óra legyen, és végezzünk hashajtást előtte kezelőorvosunk utasítása szerint.

Mozdulatlanság

Az MR vizsgálat során végre nyugodtan lehetünk, sőt az MR vizsgálat sikere érdekében kifejezetten relaxált állapotban, mozdulatlanul kell feküdnünk. Egyes MR vizsgálatok során kérhetik, hogy tartsuk vissza pár másodpercre lélegzetünket. Az MR vizsgálat sikeressége érdekében képességeinknek megfelelően, de egészségünket nem veszélyeztetve tegyünk ennek eleget!

Orvosi szakértelem

De mire egy tökéletes MR felvétel alapos, értő szemek nélkül? A fentieken kívül az orvosi szakértelem is kiemelkedő fontosságú az MR vizsgálatok sikerességéhez, hiszen az ő véleménye nélkül, mi magunk sajnos nem megyünk sokra a tökéletes MR felvétellel!

Mágneses térerősség

Az emberi tényezőkön kívül a technikán is számon kérhető az MR vizsgálatok eredményessége. Minél nagyobb az alkalmazott mágneses térerősség, annál pontosabb, részletgazdagabb képet alkot az MR berendezés. A nyitott MR vizsgálat során alacsonyabb (0,3-1 Tesla), míg a zárt MR vizsgálatokkor 1,5-5 Tesla mágneses térerőt is alkalmazhatnak, mely jelentősen emeli az MR kép minőségét.

Sikeres MR vizsgálat? Rajtunk is múlik! A valós állapotokkal olykor nehéz szembesülni, de még mindig hasznosabb és messzebb mutató, mintsem a homályban tapogatózni!

Egészségünkre!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan működnek az infraszaunák

Hogyan működnek az infraszaunák

Hogyan működik az infraszauna? Íme egy alapvető áttekintés.

Az elektromos kerékpárral még a környezetünket is óvhatjuk

Az elektromos kerékpárral még a környezetünket is óvhatjuk

Az elektromos kerékpárnak sok típusa és rengeteg előnye létezik.