A kezdők borkóstolási útmutatója

Az alapokat elsajátíthatja egy borkóstoló tanfolyam megtekintésével vagy egy kezdő útmutató elolvasásával.
A kezdők borkóstolási útmutatója

A borkóstolás hasonlít a művészet vagy a zene megismeréséhez. A szaglás finomhangolása erőfeszítést és gyakorlást igényel, de az eredmény megéri. Emellett szórakoztató és kifizetődő is. Íme néhány tipp az induláshoz. Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet és trükköt a borkóstoláshoz.

Mielőtt részt vesz a borkóstoláson, hasznos, ha egy kicsit megismerkedik a borokkal. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy meghatározza, milyen bort fog kóstolni. A desszertborok például általában édesek, és gyakran szeszes itallal dúsítják őket. Szükséged lesz egy borospohárra is. Egy jó borospohár a legjobb, ha kortyolgatás közben tartod. Ha a poharat a száránál fogva tartja, elkerülheti, hogy akadályozza az aromát.

Borkóstoláskor ne feledje, hogy a szájon keresztül lélegezzen, és mélyebb szippantásokat vegyen. Így az ízlelőbimbók a legtöbb aromát fogják fel. Megpróbálhatod a gyümölcsök és zöldségek rágcsálását is, hogy fokozd az ízek intenzitását. Megpróbálhatod azt is, hogy kiköpsz egy kis bort, de ettől a módszertől megrészegülhetsz. Ha végeztél, öblítsd ki a szájpadlásodat valami semleges étel fogyasztásával.

Ha már elsajátította a terminológiát, továbbléphet a különböző borfajták megismerésére. Megismerkedhetsz például a különböző szőlőfajtákkal és szőlőfajtákkal. Hasonlóképpen, megismerkedhetsz a különböző borstílusokkal, és megtudhatod, hogyan kell megkóstolni őket. A borok különböző ízeinek megismerésével teljesebben élvezheti a borkóstolás folyamatát.

A borkóstolás során ne feledje, hogy a kóstolás az egész élményről szól, nem csak az ízről. Győződjön meg róla, hogy kényelmes, világos színű ruhát visel, amely nem hagy foltot. Kerülje a parfüm és egyéb illatanyagok viselését, mivel ezek zavarják a kóstolás élményét. Mielőtt borkóstolós kalandba kezdene, tájékozódjon a meglátogatni kívánt szőlőültetvények elhelyezkedéséről. Hasznos lesz egy ésszerű útvonal, mivel a szőlőültetvények közötti idő befolyásolhatja az élmény minőségét.

Ismerje meg a bor alapvető összetevőit, beleértve a savasságot és a tanninokat. A savasság, amelyet általában a fiatal borokhoz társítanak, ellentétes hatást fejt ki: a bor íze "zsírossá" válik. A tanninok pedig, amelyek fanyar és keserűek, a vörösborok alapvető összetevői. A test továbbá a bor általános súlyát és viszkozitását jelenti. Olyan bort szeretne, amelyben a savasság és az édesség éppen a megfelelő mennyiségben van jelen az ízlésének.

Kapcsolódó cikkek

A kezdők borkóstolási útmutatója

A kezdők borkóstolási útmutatója

Sokféleképpen lehet megtanulni bort kóstolni.

Ezért egyél répát! - 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek - és még a kezdők is boldogulnak vele

Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek

A répa egész évben elérhető, kellemes édeskés az íze, ezért remekül passzol sült húsokhoz, nagyszerű leves alapanyag és még sütemény is készülhet ebből a nagyszerű zöldségből.

Szeretnél meg tanulni főzni? - Ezzel a 3 levessel kezdd! - nem túl bonyolult

Szeretnél megtanulni főzni? – Ezzel a 3 levessel kezdd!

Talán minden étel közül, a levest a legkönnyebb készíteni. Ha még nem érzed biztosnak magad a konyhában, kezdd te is a levessel a főzést a konyhában.