Ezért hasznos a társasjáték

Kulcsfontosságú, hogy a családok napjai nem csak a munkával és tanulással teljenek, hanem esténként, délutánonként, a pihenésre és a kikapcsolódásra is koncentráljanak. Mi lehet csinálni? Milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak, amelyek elszakítanak kicsit az internet világától, ami nagyon hasznos a lelki megnyugvásunk szempontjából is, hiszen a hírek állandó fürkészése folyamatosan stresszben tart bennünket, márpedig az immunrendszerünk erősítését ez egyáltalán nem szolgálja. Mégis mit tehetnénk annak érdekében, hogy a család tagjait kimozdítsuk a depressziós, szorongásos állapotból? Az egyik legjobb módszer és kikapcsolódási lehetőség a társasjátékozás, mert hiszen nem csak annyi előnye van, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, azaz nem állandóan a híreken kattogunk, hanem a társasjátékozás egyéb előnnyel is bír. Mutatjuk, melyek ezek!
Ezért hasznos a társasjáték - sok készséget és képességet fejleszt

A társasjáték, mint készségfejlesztő

A társasjátékok segítik elmélyíteni a gyerekek logikáját és érvelését, illetve a kreativitásukat is fejlesztik. A rendszeres társasjátékozás még a matematikai problémamegoldást is fejleszti és a gyerekek kreativitására és szociális készségeire is pozitívan hat.

A gyerekek memóriáját is javítja, ha rendszeresen társasjátékoznak, hiszen a játék során alkalmazott lépéseket és mintákat folyamatosan vissza kell játszaniuk, és ezzel a memóriájukat aktívan használják. Ez a készség kulcsfontosságúvá válik a magasabb szintű matematikai készségek elsajátításában is.

A társasjátékok másik előnye a kognitív folyamatok fejlesztése, mégpedig nyugodt és szórakoztató környezetben. Ami jelen esetben nem más, mint a család.

A stratégia és a kreativitás

A társasjátékok által nem csak a szabályokat tanulják meg a gyerekek, hanem azt is elsajátítják, hogyan lehet ezeket a szabályokat megfelelő stratégiák és kreativitás mellett alkalmazni.

A gyerekek logikai készsége és érvelése is fejlődik, hiszen a társasjátékok arra ösztönzik az agy működését, hogy megjósolja a cselekedeteik eredményeit, de emellett számtalan más tapasztalatot is gyűjtenek és stratégiai lépéseket is elsajátítanak.

A kritikus gondolkodás és szocializáció

A társasjátékok emellett teret nyitnak a kritikus gondolkodás és az önreflexió gyakorlásának, amelyeket nem csak más játékokban, hanem a tanulmányaik során is felhasználhatnak, alkalmazhatnak.

A szocializációt és az alkalmazkodást is elősegíti a társasjáték. A gyerekek meg tanulnak alkalmazkodni nem csak a játék szabályaihoz, hanem egymáshoz is, illetve azt is elsajátítják, hogy nem mindig az, és úgy történik, ahogyan azt ők szeretnék, azaz a kudarcot is könnyebben megtanulják feldolgozni.

Kapcsolódó cikkek

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Milyen nehézségekbe ütközhet gyermeked a programozás alapjainak elsajátítása során?

Ha gyermekedet érdeklik a számítógépek és a videójátékok, akkor talán már beszéltetek róla, hogy érdemes lenne jobban elmélyítenie a tudását a témában.

Mekkora méretű ágyneműre van szükség az óvodában?

Mekkora méretű ágyneműre van szükség az óvodában?

Nem vagy tisztában azzal, hogy mekkora méretű és milyen fajtájú ágyneműhuzatra van szükség az óvodában? Akkor mi most segítünk neked ebben!

Ezért hasznos a társasjáték - sok készséget és képességet fejleszt

Ezért hasznos a társasjáték

A család, esténként társasjátékozhat is, amely nagyon sok készséget és képességet fejleszt. Természetesen, egy remek kikapcsolódás is. A cikkben összeszedtük, hogy a társasjáték, milyen képességekre és készségekre van pozitív hatással.