Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Az edzőcipőt már szinte értékpapírként adják-veszik a neten. A legnagyobb online börze, StockX-et milliárdos értékkel bír.
Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

A limitált szériás tornacipők, egyedi luxuscikkek kereslete a pandémia idején hihetetlenül megnőtt, ezek adják élvonalbeli termékeit a StockX nevű online börzének. A börze - a befektetők állítása szerint – ma 3,8 milliárd dollárt ér. Ez erőteljes, 35% -os növekedésnek felel meg a 2020 decemberi, utolsó finanszírozási fordulóhoz képest. „A fogyasztók vásárlási és készletezési magatartásának alapvető változásai hatalmas növekedési lehetőséget kínálnak” – mondja Scott Cutler, a StockX ügyvezetője.

A sneakerekkel, a streetwear szabadidőruhákkal mint részvényekkel kereskednek. A Supreme és BAPE streetwear-márkák mellett megtalálhatóak olyan ritkasának számító cipők is mint például a Jordans és Yeezys, valamint közkedvelt híres márkák táskái, órái és különböző, kifejezetten gyűjtőknek szánt limitált darabok. A piac már ezeket – mint a műtárgyakat, régiségeket, oldtimer autókat vagy a whiskey-t – is egyfajta befektetésként kezeli.

A StocX „a cipők mint befektetési célú ingóság”-elvét a végletekig vitte - a DAX vagy a Dow Jones helyett a weboldalukon lévő kereskedők befektetési platformként követik a cipők portfóliójának eltérő teljesítményét. A weboldal egyébként a fanatikus gyűjtők fórumaként kezdődött, de az underground jelenségből már régóta jelentős kereskedelmi eseménnyé fejlődött. A korona-időszak pedig még nagyobb lendületet adott a virágzó vállalkozásnak.

A szakemberek úgy becslik, hogy a secondhand-piacok volumene az USA-ban már a 2 milliárd közeli határokat döngeti és az évenkénti növekedési rátájuk 20 % körül van. A sneakerek kereskedelme a befektetési portfóliók választékát szélesíti. A StockX 2020-ban 7.5 millió tranzakcióból 400 milliós bevételt produkált. A detroiti székhelyű cég természetesen világméretű terjeszkedésre készül.

Hogy mennyi pénz van most a kisipar mögött, azt nem csak a Stock-X mutatja. Novemberben a VF Corporation divatcsoport 2,1 milliárd dollárért megvásárolta a Supreme streetwear-márkát.

A tornacipő-kultusz is újra és újra felkavarja az aukciókat. Decemberben New Yorkban árverésre bocsátották Adidas és Meissern porcelán és bőr tornacipőjét 126 000 dollárért. Nyáron a kosárlabda legenda, Michael Jordan Nike Air tornacipői 560.000 dollárt hoztak a Sotheby's-nál

Az Adidas Nike és társai számára ez a felkapottság jót tesz, mert a márkákat a sport és a zene sztárjaival folytatott új együttműködés révén táplálják.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Az edzőcipőt már szinte értékpapírként adják-veszik a neten. A legnagyobb online sneaker börze, a StockX már dollármilliárdos értékkel bír.

Ezek voltak hiánycikkek a Covid idején

Ezek voltak hiánycikkek a Covid idején

A legtöbben már észrevették: a Corona nemcsak a lezárás miatt nehezíti meg a vásárlást számunkra. Sok árut vagy termékcsoportot nehéz beszerezni. Mi hiányzik pontosan és mi az oka?

Hol és hogyan érdemes vásárolni, ha spórolni szeretnénk?

Hol és hogyan érdemes vásárolni, ha spórolni szeretnénk?

A takarékosság és spórolás napjainkban gyakorlatilag minden háztartásban központi kérdéssé vált.