Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Az edzőcipőt már szinte értékpapírként adják-veszik a neten. A legnagyobb online börze, StockX-et milliárdos értékkel bír.
Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

A limitált szériás tornacipők, egyedi luxuscikkek kereslete a pandémia idején hihetetlenül megnőtt, ezek adják élvonalbeli termékeit a StockX nevű online börzének. A börze - a befektetők állítása szerint – ma 3,8 milliárd dollárt ér. Ez erőteljes, 35% -os növekedésnek felel meg a 2020 decemberi, utolsó finanszírozási fordulóhoz képest. „A fogyasztók vásárlási és készletezési magatartásának alapvető változásai hatalmas növekedési lehetőséget kínálnak” – mondja Scott Cutler, a StockX ügyvezetője.

A sneakerekkel, a streetwear szabadidőruhákkal mint részvényekkel kereskednek. A Supreme és BAPE streetwear-márkák mellett megtalálhatóak olyan ritkasának számító cipők is mint például a Jordans és Yeezys, valamint közkedvelt híres márkák táskái, órái és különböző, kifejezetten gyűjtőknek szánt limitált darabok. A piac már ezeket – mint a műtárgyakat, régiségeket, oldtimer autókat vagy a whiskey-t – is egyfajta befektetésként kezeli.

A StocX „a cipők mint befektetési célú ingóság”-elvét a végletekig vitte - a DAX vagy a Dow Jones helyett a weboldalukon lévő kereskedők befektetési platformként követik a cipők portfóliójának eltérő teljesítményét. A weboldal egyébként a fanatikus gyűjtők fórumaként kezdődött, de az underground jelenségből már régóta jelentős kereskedelmi eseménnyé fejlődött. A korona-időszak pedig még nagyobb lendületet adott a virágzó vállalkozásnak.

A szakemberek úgy becslik, hogy a secondhand-piacok volumene az USA-ban már a 2 milliárd közeli határokat döngeti és az évenkénti növekedési rátájuk 20 % körül van. A sneakerek kereskedelme a befektetési portfóliók választékát szélesíti. A StockX 2020-ban 7.5 millió tranzakcióból 400 milliós bevételt produkált. A detroiti székhelyű cég természetesen világméretű terjeszkedésre készül.

Hogy mennyi pénz van most a kisipar mögött, azt nem csak a Stock-X mutatja. Novemberben a VF Corporation divatcsoport 2,1 milliárd dollárért megvásárolta a Supreme streetwear-márkát.

A tornacipő-kultusz is újra és újra felkavarja az aukciókat. Decemberben New Yorkban árverésre bocsátották Adidas és Meissern porcelán és bőr tornacipőjét 126 000 dollárért. Nyáron a kosárlabda legenda, Michael Jordan Nike Air tornacipői 560.000 dollárt hoztak a Sotheby's-nál

Az Adidas Nike és társai számára ez a felkapottság jót tesz, mert a márkákat a sport és a zene sztárjaival folytatott új együttműködés révén táplálják.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Tényleg a tornacipő az új befektetési forma? Ismered a StockX-et?

Az edzőcipőt már szinte értékpapírként adják-veszik a neten. A legnagyobb online sneaker börze, a StockX már dollármilliárdos értékkel bír.

Hol és hogyan érdemes vásárolni, ha spórolni szeretnénk?

Hol és hogyan érdemes vásárolni, ha spórolni szeretnénk?

A takarékosság és spórolás napjainkban gyakorlatilag minden háztartásban központi kérdéssé vált.

Szállítmányozás Németországba – mindig van hová fokozni

Szállítmányozás Németországba – mindig van hová fokozni

A magyar–német gazdasági kapcsolatok hagyományosan erősek, a kontinens legnagyobb piaca a hazai vállalkozások számára is sok lehetőséget tartogat.