Tények és tévhitek a kávéfogyasztásról

Mivel a kávé világszinten az egyik legelterjedtebb italokhoz tartozik, nem csoda, hogy rengeteg tévhit is kapcsolódik hozzá. A tévhitek nagy része abból fakad, hogy a kávézás valóban élénkítő hatással jár. Nézzük, mi az, amit rosszul tudunk a kávéval kapcsolatban, és hogy mit mond a tudomány.
Tények és tévhitek a kávéfogyasztásról

Tévhit #1: A kávézás egészségtelen

Széles körben elterjedt vélekedés, hogy a kávéfogyasztás megemeli a vérnyomást, így hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezet. Ezzel szemben a tudományos kutatások szerint épp az ellenkezője igaz, a mértékletes, legfeljebb napi 3-5 csészényi kávéfogyasztás segít csökkenteni a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

Tévhit #2: A hosszúkávé kevesebb koffeint tartalmaz, mint az espresso vagy a ristretto

Az erősebb, rövidebb kávéitalokról gyakran az a benyomásunk, hogy több koffeint tartalmaznak. Ez még akár igaz is lehet ez, ám a hosszabb kávékból nagyobb mennyiséget fogyasztunk, valamint ezek lassabban készülnek el, így a koffein is jobban ki tud oldódni a készítés közben. Valójában egy átlagos espresso 50-70 mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze americano koffeintartalma elérheti a 200 mg-ot is.

Tévhit #3: A keserűbb kávéban több a koffein

Hasonlóan az előző tévhitünkhöz, itt is becsapnak minket az érzékszerveink. A koffein egy teljesen íztelen molekula, a kávé keserűségét pedig leginkább a pörkölés erőssége határozza meg, minél sötétebb pörkölésű egy kávé, annál keserűbbnek érezzük. A kávéhoz adott tej vagy tejszín nem csökkenti annak koffeintartalmát, viszont lassítja a felszívódást, így a koffein élénkítő hatását is hosszabban, egyenletesebben tapasztaljuk meg.

Tévhit #4: Várandós nők, illetve szoptató anyák nem fogyaszthatnak kávét

Ez is tévhit, a kutatók szerint napi 200 mg koffeinnek semmilyen kockázata nincs várandósság vagy szoptatás alatt sem. Fontos azonban, hogy csekély mértékben a tea, kakaó, csokoládé is tartalmazhat koffeint, nem beszélve egyes üdítőitalok koffeintartalmáról, így az orvosok általában legfeljebb napi 2 csésze kávét ajánlanak fogyasztani ebben az időszakban.

Tévhit #5: Az arabica kávé minden esetben jobb minőségű, magasabb koffeintartalmú kávét jelent, mint a robusta

Ez két tévhit egyben, a koffeintartalma ugyanis a robustának magasabb, mint az arabicának. Másrészt, bár általában az arabica valóban jobb minőségű, komplexebb ízélményt nyújtó kávé, nem szabad elfelejtenünk, hogy léteznek csúcsminőségű robusták is. Nem beszélve az arabica és robusta fajták keverésével előállított, úgynevezett kávéblendekről, ahol a két kávéfajtát kifejezetten úgy kombinálják, hogy azok egymás erősségeit hangsúlyozzák, állandó minőségű, harmonikus kávét eredményezve.

Tévhit #6: Kizárólag a sötét/világos pörkölésű kávé a jó kávé

Sokan esküsznek az egyik vagy a másik pörkölésre, a hagyományosabb ízeket kedvelők a sötét, olaszos pörkölést szeretik, míg a modern, újhullámos kávékultúrában jártasabbak a világosabb pörkölésű kávékat keresik. Nincs azonban jó vagy rossz pörkölés, a kávé minőségét elsősorban az alapanyag határozza meg. Illetve az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk a kávét, egy espressohoz vagy ristrettohoz jobban illik a sötétebb pörkölés, míg egy café lattéhoz vagy cortadohoz válasszuk a világosabbat. Ha a kávét édesség, például tiramisu készítéséhez használnánk fel, szintén érdemesebb a sötétebb pörkölésűt választanunk.

Ami viszont nem tévhit, hogy a jó kávé mellett a jó kávéfőző is elengedhetetlen. Ha újítani szeretne, most érdemes szétnézni a Tchibo kínálatában, ugyanis december végéig minden automata kávéfőzőt 20% kedvezménnyel vásárolhatunk meg, míg a Cafissimo kapszulás kávéfőzőkre 40% árengedmény jár!

Kapcsolódó cikkek

A TM és a Kreativitás: A Meditáció Hozzájárulása a Kreatív Gondolkodáshoz

A TM és a Kreativitás: A Meditáció Hozzájárulása a Kreatív Gondolkodáshoz

A Transzcendentális Meditáció (TM) olyan meditációs gyakorlat, amely messze túlmutat a puszta relaxáción és belső béke elérésén.

Felnőtt kifestő - 4 nyomós ok, hogy kifestőt vegyél magadnak

4 nyomós ok, hogy kifestőt vegyél magadnak

Ma már felnőtteknek is készítenek kifestőket. Nem véletlenül. Hihetetlen milyen nyugtató hatása van az elmére és még a szorongást is csökkenti. Mutatjuk, hogy milyen hatásai is vannak még ezeken kívül.